Theunis de Vries, aannemer en verzetsman

Theunis de Vries (1903-1985) was regionaal contactpersoon van de L.O., de Landelijke Organisatie voor hulp aan Onderduikers (afbeeldingen op deze pagina collectie fam. Th. de Vries). De fam. De Vries nam zelf het Joodse meisje Rosa Landau in huis. Een kleine week nadat Johannes Hoekstra is geïnterviewd door een vertegenwoordiger van de Vereniging Friesland 1940-1945, was het de beurt aan Theunis de Vries. Beiden hebben hun verhaal tweemaal gedaan. De twee verslagen van De Vries vind u via de pagina Verzetsmensen aan het woord.

Het persoonsbewijs van Theunis uit 1941.

Theunis de Vries kreeg een vervalst persoonsbewijs, uitgegeven door de stad Workum op 26 juni 1944, op naam van Jan Smid, vertegenwoordiger in bouwmaterialen.

De Vries gebruikte dit briefje om zijn valse identiteit te oefenen en te kunnen onthouden.

De eveneens vervalste vrijstelling van 'Jan Smid', voor de tewerkstelling in Duitsland. En rechts de verklaring van de directeur van de strafgevangenis te Leeuwarden dat Jan Smid van 16 tot 21 okt. 1944  gedetineerd is geweest. Theunis de Vries noemt zijn opsluiting in het verslag, nadat hij als onderduiker was opgepakt te Berlikum, samen met Jan van Manen, maar omdat hij een vals persoonsbewijs had werd hij niet herkend. Alleen toen zij naar zijn stamboom gingen vragen kwam De Vries vast te zitten. Na een week nor naar Oudebildtzijl, aldus het verslag van 1949.