Theunis de Vries, aannemer en verzetsman

Theunis de Vries (1903-1985) was regionaal contactpersoon van de L.O., de Landelijke Organisatie voor hulp aan Onderduikers (afbeeldingen op deze pagina collectie fam. Th. de Vries). De fam. De Vries nam zelf het Joodse meisje Rosa Landau in huis. Van de Vries zijn twee verslagen bekend over zijn werkzaamheden in de Tweede Wereldoorlog die beide deel uitmaken van de archief van de Vereninging Friesland 1940-1945 bij Tresoar in Leeuwarden. Het ene is gedateerd 16 februari 1949, het andere, dat grotendeels over dezelfde zaken gaat, is deel van ongedateerde document "Verslag van Hemelumer Oldephaert en Noordwolde", waarin ook relazen van andere verzetsmensen zijn opgenomen. Dit stuk dat deel uitmaakt van de pagina verzetsmensen aan het woord, is in de ik-vorm en hoewel zijn naam hierin niet wordt genoemd is het duidelijk dat De Vries hierin aan het woord is. Het verslag uit 1949 is als PDF-bestand binnen te halen met de koppeling onderaan deze pagina.

Jan de Vries, 7 januari 2025

Het persoonsbewijs van Theunis uit 1941.

Theunis de Vries kreeg een vervalst persoonsbewijs, uitgegeven door de stad Workum op 26 juni 1944, op naam van Jan Smid, vertegenwoordiger in bouwmaterialen.

De Vries gebruikte dit briefje om zijn valse identiteit te oefenen en te kunnen onthouden.

De eveneens vervalste vrijstelling van 'Jan Smid', voor de tewerkstelling in Duitsland. En rechts de verklaring van de directeur van de strafgevangenis te Leeuwarden dat Jan Smid van 16 tot 21 okt. 1944  gedetineerd is geweest. Theunis de Vries noemt zijn opsluiting in het verslag, nadat hij als onderduiker was opgepakt te Berlikum, samen met Jan van Manen, maar omdat hij een vals persoonsbewijs had werd hij niet herkend. Alleen toen zij naar zijn stamboom gingen vragen kwam De Vries vast te zitten. Na een week nor naar Oudebildtzijl, aldus het verslag van 1949.

   

 

Roza Landau, haar schuilnaam was Coby Peypers, was bij de familie Theunis de Vries aan de Zwarteweg ondergedoken. In 1944 werd het te gevaarlijk, de Duitsers zaten Theunis op de hielen, en is Rosa samen met de familie naar Woudsend gegaan. Zij overleefde de oorlog en vestigde zich in Zuid-Afrika. Op 4 april 1955 lieten Roza en haar zuster Lyia, getrouwd met Gerrit de Vries, de jongste broer van Theunis, in Israël een boom planten door de Joodse organisatie Le-Ezrath ha-Jeled, ter ere van de heer en mevr. De Vries-Wynia, als bewijs voor wat zij tijdens de oorlog voor Rosa hebben gedaan.

Kinderen de Vries 1944

Kinderen de Vries 1995

Dit zijn de kinderen van het gezin van Theunis en Antje de Vries - Wynia, met hun onderduikzusje Roza, in 1944 en in 1995, zittend van links af: Enne, Jouw, Sieke en Roza; staand Jappie en Tjitte.

Theunis de Vries en Antje Wynia Gezin de Vries jaren 1950

Theunis en Antje trouwden te Sneek op 3 april 1930, hij afkomstig van Woudsend, zij van Wommels. De andere foto is van ongeveer 25 jaar later. Zittend van links af: Theunis, Jappie Jouw, Antje; staand: Enne, Sieke en Tjitte.