De Koudumer Hofkesjongers

 

De Koudumer Hofkesjongers, opgericht in 1984 op initiatief van Gerben Zwerver en Teake Ypma. Zij bedachten ook de naam. Het is een Friese uitdrukking voor het roven van appels uit een boomgaard. De eerste optredens waren nog wat aarzelend, maar toen een jaar later de trompettisten Marten Miedema, Andries de Haan, Jan Hibma en Andries Kramer de zaak kwamen versterken ging het los. Van de ene op de andere dag was bladmuziek niet meer nodig. Op de foto: een groot deel van de ploeg van het eerste uur bij een spontaan optreden bij Galamadammen tijdens de Elfstedentocht van 1985: Lútzen de Vries, Willem Stellingwerf, Sjoerd Brandsma, Bert van der Veer, Janna van der Wal, Lieuwe de Jong, Gerben Zwerver, Teake Ypma en Eelke Stellingwerf. O.a. Klaas Hoekstra, Tjitze de Jong en Jan de Vries ontbreken. De laatste reed de tocht. De Hofkesjongers bestaan inmiddels al meer dan 30 jaar en hebben vele legendarische optredens verzorgd (foto's en info van Teake Ypma).

 

Deze en onderstaande foto zijn gemaakt in 1985 bij het IFKS skûtsjesilen in Hindeloopen. Op het dak van de leugenbank v.l.n.r: Andries de Haan, Willem Stellingwerf, Marten Miedema, Andries Kramer. Staand: Gerben Zwerver, Tjitze de Jong, Eelke Stellingwerf, Lútzen de Vries, Ulbe Postma, Bart Schaper, Bert van der Veer, Lieuwe de Jong, Jan de Vries. Zittend: Teake Ypma, Jan Hibma, Gert Jan Loot.

Het dak van de Foeke ging er af.

Op de vooravond van de Elfstedentocht 1986 stapten de Hofkesjongers op de trein naar Leeuwarden en hebben daar toen in de binnenstad de zaken flink op stelten gezet. Op de foto: met een transformatorstation als podium, laten De Koudumer Hofkejsongers de hele Nieuwstad meedeinen. Het vroor die nacht flink. Wanneer je even stopte met blazen vroren de ventielen vast. De Leeuwader courant schreef op 26 februari: LEEUWARDEN - De nacht fan Ljouwert' is uitgelopen op een groots zang-, polonaise- en drankfestijn. In een overvol stadscentrum trokken tienduizenden feestvierders van kroeg naar kroeg of hielden zich op straat al zingend en dansend warm bij muziek van orkestjes als 'De Koudumer Hofkesjongers' of spontaan begonnen spreekkoren. Ongeregeldheden hebben zich niet voorgedaan. Met name op de route station-Nieuwestad was het zo druk, dat de politie in de Doelesteeg op een gegeven ogenblik tijdelijk eenrichtingsverkeer instelde voor de voetgangers.

Achteraan v.l.n.r.: Lútsen de Vries, Ulbe Postma, Andries Kramer, Teake Ypma, Bert van der Veer, Jan de Vries. Voor Marten Miedema (trompet) Eelke Stellingwerf, Gerben Zwerver (kleine trom), onbekende saxofonist, Tjitze de Jong, Sjoerd Brandsma (op stoel)en liggend met trombone Lieuwe de Jong.