Gerrit L. de Jong

Gerrit L. de Jong Gerrit de Jong, Koudum, 26 mei 1926 - Soerabaja, 2 april 1946, zoon van Leffert de Jong en Sierdje de Vries. Collectie Boukje van der Veen.

Gerrit op de ambachtschool in Sneek

Gerrit op de ambachtsschool, collectie Theo Steenbergen.

GerritCollectie Boukje van der Veen.

Bron: Theo Steenbergen

Volgens de rouwkaart is Gerrit op 2 april 1946 gesneuveld. Een zelfde lot trof zijn neef Gerrit Abes de Jong. Ontvangen van Theo Steenbergen.

 

Het graf van Gerrit

Het graf van Gerrit de Jong te Soerabaya. Hij overleed in het Marine Hospitaal te Soerabaja. Collectie Boukje van der Veen. 

Uit het boek van Taco Kingma, Friesland was hier / de lotgevallen van 1-9-R.I. Bataljon Friesland, 1945-1948: Veel woorden placht Gerrit de Jong niet te gebruiken. Hij was iemand van het type aanpakken, werk afmaken en niet zeuren. De mensen die hem gekend hebben, noemden hen een flinke vent op wie je aankon. Gerrit was de zoon van de al in 1937 overleden landarbeider Leffert de Jong en Sierdje de Vries. Het gezin telde nog vier meisjes en een jongen. Na de Christelijke lagere school in Koudum was Gerrit de Jong naar de ambachtschool in Sneek gegaan. Daar haalde hij zijn diploma timmeren. In 1945 meldde hij zich als oorlogsvrijwilliger en van oktober tot december van dat jaar kreeg hij in Zuidlaren zijn eerste militaire opleiding. Op oudejaarsavond van dat jaar marcheerde hij met zijn onderdeel door een halve meter sneeuw naar het station van Vries. Vervolgens ging het in een onverwarmde trein, waar bovendien ook nog de ramen uit verdwenen waren, naar Oostende en vandaar naar Engeland. Met de Nieuw-Amsterdam werd het bataljon vanuit dat land naar Singapore verscheept. In maart 1946 kwamen Gerrit en zijn maten in Surabaya aan. Na een kort verblijf op het jaarbeursterrein Ngem Plak werden ze ondergebracht in de kazerne van Darmo, waar hij, na nog geen week in Indië te zijn geweest, om het leven kwam bij een nachtelijk aanval van Indonesiërs. Gerrit had die avond wachtdienst met Nanne Heddema uit Leeuwarden, toen er plotseling schoten vielen. Brenschutter Gerrit de Jong vuurde onmiddellijk terug, maar hield opeens op. Nanne schreeuwde: ‘Doorvuren, Gerrit!’, maar die bleek gesneuveld te zijn door een schot in het hoofd. Daarop nam Heddema het lichte machinegeweer over en bleef schieten tot de tegenstanders verdwenen.

Bron: Oorlogsgravenstichting

Gerrit de Jong ligt begraven op het ereveld Kembang Kuning te Soerabaya. (Vak B, nr. 30) Foto: Oorlogsgravenstichting.

Kort voor zijn dood schreef hij nog een brief aan zijn oom Hessel in Koudum. Deze brief is hieronder te lezen. Theo Steenbergen uit Darmstadt in Duitsland stuurde de gescande brief via e-mail: Bij deze een brief van een achterneef, Gerrit Lefferts de Jong die hij heeft gestuurd vanuit Nederlands Indië op 27 febr. 1946, kort voordat hij daar als 19 jarige om het leven is gekomen. Hij was daar als vrijwilliger om te vechten voor volk en vaderland.

"Nou, ik zit al een mooi eindje van Koudum af, hé"