Mei 1945, Marvin Dijkstra US Navy

In 1945 kwam Marvin Dijkstra als Amerikaanse marineman in Europa terecht. In een Jeep met chaufeur trok hij door heel Nederland en verbleef ook in Koudum, de geboorteplaats van zijn vader. Hij zocht zijn oud-oom Ane Dijkstra op, die op de Ooste woonde. Marvin had een eenvoudig fototoestel bij zich. In en om Koudum drukte hij twaalf keer af en deze foto's zijn hieronder te zien. Het is echt uniek dat ze, dankzij het internet, na meer dan 60 jaar boven water zijn gekomen. Anno 2007 woont Marvin in Bellevue, vlakbij Seattle in de staat Washington. Hij spreekt zelfs nog een beetje Fries terwijl hij in de States is geboren. Thank you very much, Marvin! Voor het maken en beschikbaar stellen van de foto's. De foto's zijn via e-mail gestuurd door Meinte Dijkstra uit Marssum, die ook voor rest van de informatie zorgde.At the Gemeente house in Koudum we asked the man there if he knew of a place for me and my driver to sleep that night. "Not in Koudum", he said. At that time I spoke some Frisian words to him and then... we had many offers to sleep! Also that evening some one took us to the local soccer game, yes, and there was a marching band at the game.Oudoom Ane Dijkstra voor zijn huis, nu Ooste 34. Ane Dijkstra trouwde met Bokkje de Vries. Zijn zoon Meinte met zijn vrouw Joukje hebben in hetzelfde huis gewoond en anno 2016 woont er een kleindochter van Meinte en Joukje.Here lived Albert and Afke. Marvin nam twee foto's van het huisje dat op de hoek van de Beukenlaan en de Onderweg stond, waar vroeger zijn oudoom en tante, tevens grootmoeder, woonden voor ze naar Amerika gingen.Albert Dijkstra is een andere broer van Marvins grootvader. Hij was getrouwd met Afke Folkertsma. In 1911 ging Albert naar Amerika, alleen, om geld te verdienen om de rest van de familie over te kunnen laten komen. De straten waren daar immers met goud bedekt. Maar dat viel  tegen en zo moest er in Koudum een collecte worden gehouden om voor Afke en de kinderen de overtocht te kunnen betalen. Ze zijn in april 1912 van Rotterdam naar New York gevaren, langs de wrakstukken van de Titanic die een paar dagen ervoor was vergaan. Een hut konden ze niet betalen, ze verbleven aan dek. de kapitein had blijkbaar medelijden en gaf hen bananen, maar dat fruit kenden ze niet en omdat er bruine vlekken op de bananen zaten dachten ze dat ze bedorven waren dus hoepla, overboord.

Click for the whole pictureMarvin, eigenlijk Meinte is een zoon van Oene Dijkstra en Meintje Dijkstra. Zijn moeder Meintje, is geboren in Hindeloopen. Zij was bijna drie jaar toen haar moeder Afke Folkertsma trouwde met Albert Dijkstra, Marvins oud-oom. Albert Dijkstra was niet Meintjes biologische vader, maar Afke is dus Marvins grootmoeder. Meintje is opgegroeid bij haar pake en beppe Yke en Tjalkje Folkertsma. Ook deze familie vertrok naar Amerika, in 1908, en Meintje ging met hen mee. Meintje heeft altijd dierbare herinneringen gehouden aan beppe Tjal die een mem voor haar was.

Meintje Dijkstra staat duidelijk afgebeeld op een schoolfoto uit ongeveer 1905 van de Christelijke School te Koudum.

 

De Hoofdstraat met de Jeep en de driver.Rear entrance of church located at the end of the Hoofdstraat.Gereformeerde kerk.Twee foto's van de zaak van elektricien Jacob de Vries en de Smidsweg.Wat Marvins eventuele relatie met Jacob de Vries was is niet bekend. Hij schreef deze naam wel in het album bij de foto's. Zou hij bij De Vries overnacht hebben?De twee mannen in de Jeep belandden bij  "Gealehûs", een eenzame boerderij aan de Indijk tussen Koudum en Hindeloopen, maar moeten eerst nog het water over. Gosse en Kees Boschma stappen in de roeiboot om ze op te halen. The two boys rowed us over the "sleert"."Gealehûs" aan de voorkant. Hoogstwaarschijnlijk is Marvin tussen Koudum en Hindeloopen op zoek geweest naar het geboortehuis van zijn moeder, het huis dus waar pake en beppe Yke en Tjalkje Folkertsma-Roedema indertijd woonden. Het kan zijn dat ze daardoor op Gealehûs bij de familie Boschma terecht zijn gekomen.Ook familie Boschma kwam op de foto, achter hun huis. v.l.n.r.: Pieter Boschma, Hette Couperus, Hessel Boschma, Janneke Boschma, Siebe Couperus, Meindert Boschma, Sjerp Couperus, Schoutje Boschma, Gerbrich Boschma, Klaaske Boschma-Wesselius. Met dank aan Lenie Fekkes-Smid die de namen heeft weten te achterhalen.