Martinikerk interieur in 2008

Op deze pagina staat een serie foto's van het kerkinterieur, gemaakt door Hindrik de Jong na de restauratie van 2008. 

Diverse onderdelen van het interieur, zoals de preekstoel, het doophek en de overhuifde ouderlingen- en diakenenbanken, alsmede de kerkbanken links en rechts, en het koperwerk van preekstoel en doophek, dateren uit het midden van de 17e eeuw, toen de kerk grondig werd verbouwd onder leiding van grietman en kerkvoogdijvoorzitter Johan van Aylva. Hij en zijn vrouw Catharina van Walta lieten hun alliantiewapens in marmer aanbrengen op de voet van de preekstoel. Er kwam toen ook een nieuw orgel gebouwd door de gebroeders Baader. 

 De doopboog  met rechts nog net de koperen trapleuning te zien. Het koperwerk dateert uit 1648 en is vervaardigd door de Amsterdamse geelgieter Elias Elisz. van Vliet sr.

De lezenaar op de preekstoel en de koperen doopbekkenhouder.

 De fraaie preekstoel uit 1648 met houtsnijwerk en rustend op zeven marmeren zuilen.

Aan de voorkant de alliantiewapensvan grietman Johan van Aylva (L) en zijn vrouw Catharina van Walta. Zijn wapen heeft een uitkomende Witte Eenhoorn als helmteken, dat van haar een uitkomende zwaan. Een heel bijzonder stuk is het gedenkbord uit 1612 dat herinnert aan de Spaanse overval op het dorp van 1586.

De Peideuren; een pei is de oude benaming voor een schot of wand ter afscheiding in een huis of kerk. Het houtsnijwerk hiervoor is in 1651 gemaakt door Jacob Cornelisz Koningh. Deze heeft dit ook gedaan voor de peideuren van de Nicolaaskerk in Nijland, die hiermee een grote gelijkenis vertonen.