Tjerk en Renske van der Veen

De trouwerij van Tjerk van der Veen en Renske de Jong in 1954. Foto bij vertrek van het ouderlijk huis van de bruid aan de Snakke (foto beschikbaar gesteld door Annie van Dijk - Bakker).

 

Tjerk en Renske woonden aan de Verlengde Hoofdstraat, de Kninebuert, op nr. 24, tegenover de Gereformeerde pastorie, op de hoek met de Singel. Eerder stond hier het kruidenierswinkeltje van Anne Hoekema.

Tjerk was als schipper in dienst op de Lemsteraak Halley, een monumentaal schip uit 1919. Hij had het ook in onderhoud. Daarnaast had hij zijn eigen scheepsbedrijf aan de Var, vlak naast de toenmalige ijsbaan. Deze winterse foto van de Haley, door Ulfert de Jong, is van voor 1980. De advertentie is afkomstig uit een promotieboekje van de V.V.V. H.O.

 
De loods aan de var waarin eerder het bedrijf van Tjerk van der Veen was gehuisvest. Door de grote deuren kon een schip naar binnen varen. Beide foto's zijn in de zomer van 2009 genomen door dochter Boukje van der Veen. Een halfjaar daarna is het complex afgebroken.