Theunis en Jantje Muizelaar-Bousma

Theunis Muizelaar, geb. Koudum 8 aug. 1803, daar ovl. 3 febr. 1976, zoon van Folkert Muizelaar en Klaaske Prikkel, trouwt Koudum 21 jan. 1926 Jantje Bousma van Warns. 

V.l.n.r.: Theunis Muizelaar, Atte Reinstra en Lieuwe de Boer, aan het werk in de bakkerij (nalatenschap Sybren en Tiete de Jong). Theunis bleef niet zijn hele leven bakker, want later is hij in de boekhandel gekomen van zijn oudste broer Willem. De bakkerij in de Kninebuert is toen verhuurd. Later was Oense Stoker hier Bakker. De boekhandel verhuisde later naar de Hoofdstraat, waar Boekhandel Muizelaar nog steeds gevestigd is.

Deze foto is omstreeks 1927 genomen achter de bakkerij van Muizelaar in de Kninebuert nr. 11. Links is een stukje van de gereformeerde kerk zichtbaar. V.l.n.r.: Minze van der Veen en zijn vrouw Richtje, Jantje Muizelaar-Bousma, Griet Postma en Theunis Muizelaar die toen nog bakker was (foto ontvangen van Ulbe Willems Postma). 

De boekhandel was eerst gevestigd in de Kninebuert en later in de Hoofdstraat, in het pand waar de zaak nog steeds gevestigd is. Op deze kaart van de Hoofdstraat uit 1972 met van rechts af een klein stukje van de woning van Geertje de Lange, de kapperszaak van Oosterbaan later Voerman, de boekhandel van de gebr. Muizelaar, 'de Spar' van Romke, later Jelle de Jong.

Van Theunis Muizelaar bleef een geluidsopname bewaard bij het Meertens Instituut (KNAW). Sinds de jaren vijftig maakten onderzoekers van dit instituut in heel het land opnamen waarbij de dialectsprekers min of meer vrijuit spraken over onderwerpen naar eigen keuze. Het streven was hierbij om een landelijke dekking te krijgen, en zo geeft de website als geheel inzicht in de gesproken dialecten van het Nederlands rond het midden van de vorige eeuw. Ook in Koudum is een opname gemaakt, vermoedelijk in 1965. Je hoort de stem van Theunis Muizelaar. Bij deze opname gaat het dus niet om de inhoud, maar om het vastleggen van hoe men in Koudum sprak in 1965. Eigenlijk zou de interviewer ook iemand uit Koudum moeten zijn geweest. Het blijkt namelijk dat men gauw geneigd is de uitspraak van de vragensteller min of meer over te nemen. Dit was niet gebeurd als ze bijvoorbeeld Theunis Muizelaar en Tjalke de Jong wat met elkaar hadden laten keuvelen. Dan hadden wij er nu een nog leukere opname aan overgehouden.

Door te klikken op de bijlage kunt u de opname afspelen.

Attachments:
Download this file (01_koudum taal.mp3)Je hoort de stem van Theunis Muizelaar[ ]9203 kB