Op 15 februari 1945 verliet de familie Glimmerveen hun tijdelijke woonplaats Maarssen bij Utrecht omdat de situatie daar door het gebrek aan voedsel onhoudbaar was geworden. Oorspronkelijk woonden ze in Wageningen. Ze kwamen terecht in Koudum omdat daar familie woonde. De kinderen Bep, Henk, Loes en Annie publiceerden lang daarna hun herinneringen in: Dat Bolletje brood uit de Bakkerstraat: twee evacuaties en de tussenliggende oorlogsjaren van een gezin uit Wageningen. Histoarysk Koudum ontving omstreeks 2012 een PDF-bestand van de laatste 25 bladzijden van dit boek dat gaat over de barre tocht naar Koudum en het verblijf daar bij de familie Kok en in de gereformeerde pastorie die leeg stond omdat ds. Van Dijk en zijn vrouw waren ondergedoken.
In Koudum woonden neven en nichten van de moeder van het gezin, en de naam van moeders moeder is Postema-Faber, maar verder blijven de familierelaties onduidelijk, waarschijnlijk omdat het voorste deel van het boek ontbreekt in het PDF-bestand. Op basis van deze gegevens moeten Geerd Glimmerveen en Rika Alida Postema de ouders van het gezin zijn, beiden waren onderwijzer van beroep. Rika Alida is een dochter van Gerke Postema en de in Koudum geboren Aaltje Faber, dochter van Arjen Benjamins Faber en Riemke Hobma. De bedoelde neef en nichten van de Glimerveen's zijn Wieger Kok, die boer was op het latere adres Zijl 8 en zijn ongetrouwde zusters Antje en Feikje, de dames Kok, die in Hoofdstraat woonden op het huidige adres nummer 7, de bakkerij. Het pand werd toen in tweeën bewoond, de dames woonden rechts.
De weg waarlangs de bevrijders op 17 april 1945 naar Koudum kwamen, met rechts de niet meer bestaand boerderij van Wieger Kok.
In het boek staat het verblijf van de familie in Koudum uitgebreid beschreven, er is ook oog voor het dorpsleven, zoals het werk op de boerderij en het kerkbezoek. De laatste vijf bladzijden gaan over de bevrijding van Koudum op 17 april 1945 en het speciale gevoel dat heerste toen op 5 mei de Nederlandse vlag op de kerktoren stond. Henk Glimmerveen schreef ook een stuk dat speciaal over de bevrijding van Koudum gaat.
Met de koppeling onderaan deze pagina kunt u het PDF-bestand binnenhalen.