Uilke Visser, gemeentearchirect HON

Uilke Visser (1892-1983), gemeentearchitect en opzichter van gemeentewerken. Hij is geboren te Oudemirdum, waar zijn vader timmerman was.

Onder leiding van Visser zijn in de moeilijke jaren 1930 drie belangrijke projecten uitgevoerd: de aanleg van de nieuwe begraafplaats, de aanleg van Vendu Tivoli en de bouw van het gemeentehuis in 1939, het laatste samen met ontwerper Andries Baart. Hij ontwierp ook zijn eigen woning aan de Dammenseweg nr. 41 en de inmiddels alweer afgebroken Diaconiewoningen. Zijn kleinzoon Gerard van Evert uit Den Haag bewaart enkele tientallen tekeningen en ontwerpen van gebouwen van zijn hand, gerealiseerd in de Zuidwesthoek, in de voormalige gemeenten Hemelumer Oldephaert en Noordwolde (HON) en Gaasterland (koppeling naar de inventaris onderaan de pagina). Visser was ook betrokken bij de straatnaamgeving te Koudum in 1948.

Visser had mogelijk een voorliefde voor toegangshekken. Naast de hekken van Vendu Tivoli en het terrein van gemeentewerken ontwierp hij ook de toegangsdeuren van de nieuwe begraafplaats. De ruit in de cirkel straat voor de eindigheid van het mensenleven in de eeuwige oneindigheid, aldus Vissers kleinzoon Gerard van Evert.

De toegangsdeuren zijn in 2019 gerestaureerd.

 

Attachments:
Download this file (Inventaris tekeningen Uilke Visser.pdf)Inventaris tekeningen Uilke Visser[ ]136 kB