Auke en Jetske Overzee

Auke Rinzes Overzee (1834-1919) en zijn tweede vrouw Jetske de Jager (1842-1919) Dit zijn de ouders van Klaas Overzee en zijn zusters Jantje (1881-1959) en Aldegonda of Aaltje (1878-1968). Auke en Jetske hadden een kruidenierswinkeltje. Volgens Sipke Feenstra, in zijn boek: Koudum yn myn bernejieren, was Auke ook vakman-metselaar en op hoge leeftijd nog werkzaam.

Het stukje Hoofdstraat bij de kerk omstreeks 1900-1905. Links de winkel van Auke en Jetske Overzee, met Jetske voor de deur. Uitgave S. Bakker, Koudum. Collectie L. Folkertsma, Joure.

De twee ongetrouwde dochters van Auke Overzee en Jetske de Jager, in 1903 op de foto gezet. Links Jantje en rechts Adelgonda. Zij dreven samen een kruidenierswinkeltje aan de Pottebuurt naast Douwe Klapper. Jan Overzee, de zoon van Klaas: In de winkel producten die veelal geschept moesten worden zoals zout, suiker en soda etz., maar ook pakken Klokzeep waar in het pak een kadootje zat en als wij kwamen logeren was de eerste handeling het openen van zo'n pak. Tante Aal liep het dorp af met haar mand voor de bestellingen bij de vaste klanten en die leverde ze de volgende dag af en tante Jant deed de winkel. Ik heb hier in huis nog een grote blikken D.E. trommel voor thee en koffie en een JTS trommel van de firma Johs. Tromp uit Sneek voor losse pepermunt, die komen uit dat zelfde winkeltje. Eerder woonden de dames Overzee aan de Smidsweg (bron: Jan Overzee uit Son en Breugel).