In de eerste oorlogsjaren wordt in Koudum de waterleiding aangelegd. Er was de verplichting dat in ieder huis een aansluiting moest komen. Bij mensen die eigenlijk geen waterleiding wilden hebben werd er maar één kraan geplaatst, soms maar even in de gang voor het gemak. Ik de keuken hadden ze toch een prima pomp! De mannen zijn hier aan het werk op de Dammenseweg voor de pastorie. V.l.n.r.: Ale van der Veen, Jacob Schaper, Aart Hogeveen, Jan Valk en Sipke Bakker. Aart was waterfitter en kwam uit het Westen, maar het beviel hem zo goed bij Hinne in Spoorzicht, dat hij voor altijd bij haar is gebleven. Rechts een groep werklieden die de waterleiding aan de Bovenweg te Koudum aanlegde poserend voor de fotograaf. De huizen op de achtergrond zijn Bovenweg 36 en 38. Staand v.l.n.r.: Jan D. Valk, ?, ?, Keimpe Ringma, Fokke Grasman, Bauke Tromp en opzichter Sipke Tjerkstra. Voor v.l.n.r.: Rienk Harkema, Tiemen Roskam, Berend Otten, Sipke Tjerkstra en Pieter Schaper. Collectie G. Koopmans.
Op het bordje staat 'rijwielpad'. Vooraan tweede van links is Jacob Annes Schaper (Deze twee foto's zijn beschikbaar gesteld door Anne Jan Schaper).
1 jan. 2010, reactie Jappie Hornstra: Die ene foto met dat bordje fietspad, staat daar links met zwarte pet niet Nammele Bruinsma? Ik ben niet 100% zeker maar de omgeving lijkt ook meer op Hemelum dan op Koudum. Misschien komen hierdoor reacties los.
1 jan. 2010, reactie Anne Jan Schaper: Volgens mijn vader zou de man met de sigaret in de mond die onder het bordje met rijwielpad zit Eibert van der Molen uit Hemelum moeten zijn. Ik weet nog dat hij tegenover de uitzichttoren in Hemelum woonde.
5 sept. 2015, Jelle R. de Jong: Ferline wike krige ik in telefoantsje fan Sietske de frou fan Age Ydes Couperus. Hja wenje yn de Maren bij Himmelum. Hja hie it album besjoen en fertelde dat de beide foto’s fan de oanlis fan de wetterlieding yn de Maren makke binne. De iene oan it tegelpaadsje nei de wei Bakhuzen-Himmelum en de oare mei de huzen sjoen fan ôf de hoeke it Fort/de Maren nei it easten.