It Earmhus

Dit is het vroegere "Tehuis voor Ouden van Dagen" te Koudum, die naam stond op het bord links op het gebouw. Voor de Koudumers: "It Earmhús".  In 1876 werd de 1e steen gelegd door burgemeester jhr. J. K. Vegelin van Claerbergen. Vanaf de Onderweg liep een pad het z.g. Heale Paed naar de Bovenweg. Op deze foto is hier al de straat aangelegd die dezelfde naam zou krijgen. Rechts ongeveer bij de bomen stonden los van het gebouw een dubbel "húske", uiteraard nog met tonnetjes. Dit waren de sanitaire voorzieningen voor alle bewoners. Het hele stuk land langs het Heale Paed en achter het Earmhús was nog niet bebouwd. De geparkeerde "Eend" op deze foto is van Sjoerd de Boer, schoonzoon van het beheerdersechtpaar Sjoerd en Marie Hoitsma (foto beschikbaar gesteld door Wabe de Jong).  

Aanbesteding, Leeuwarder courant, 8 sept. 1919.

Hetzelfde gebouw gezien vanaf de kant van de Bovenweg. Vooraan loopt het Heale Paad, wat toen nog echt een pad was (tekening van Klaas Overzee, gemeentearchief). Het gebouw gezien vanaf de Ooste  (onbekende fotograaf). Het Earmhús op een kleurenfoto uit collectie van Gerhard Koopmans.


 De muren waren van Fryske Gieltsjes,                                                             Zomer 1967

 

It Earmhús plattegrond  getekend door Appie van Dijk uit Assen. Ze gingen vaak zondagmiddags met heit en mem lopend hier naar toe om hun beppe Jantje van Dijk-Crumerus en omke Douwe van Dijk te bezoeken, want die woonden daar. Lopend vanaf het "huis met de vele woningen" via de Singel, Boppedyk en het Healepaad naar het Earmhús. Vanuit deze herinnering heeft Appie deze schets kunnen maken. De pijl geeft het toegangspad aan vanaf het Healepaad. Het vierkantje in de zuidvleugel is de woning van Jantje van Dijk en zoon Douwe. Na haar overlijden bleef Douwe daar wonen, totdat hij trouwde en vertrok naar Kinderdijk. Is na korte tijd weer gescheiden en vrij snel daarna aan kanker overleden. De rechthoek in de noordvleugel is de woning van het gezin van de armvader- en moeder. Het laatst waren dat Sjoerd en Marie Haitsma. De rechthoek in de oostvleugel is de gezamelijke huiskamer/eetzaal. In het gebouwtje rechtsonder waren de twee "húskes", een urinoir en een wasbak.