Watersport bij Galamadammen

In de tijd voor de Tweede Wereldoorlog was er in onze omgeving weinig watersport te bespeuren. De wateren werden vooral bevolkt door vissers en de terpmodder-, turf-. pot- en beurtschippers. Er was maar een kleine groep die zich het varen als sport kon veroorloven. Veelal met ronde jachten als tjotters en boeiers, maar ook met zeilschouwen. Hierboven een foto van voor 1940. De mensen op de boeier poseren voor fotograaf Hubert Adriaan Veltman.

Een bijzondere ansichtkaart bij Galamadammen, met links het paviljoen 'De Morra' (foto uit de nalatenschap van D.H. de Jong).

De uitslag van een zeilwedstrijd op de Morra in de Leeuwarder courant van 20 mei 1935.

Uiterst rechts de BM 119 van Sybolt de Jong.

In de 50er jaren zag je, zelfs in het weekend, bijna geen zeilboot op de Fluessen, alleen in de verte bij Heeg zag je wat zeiltjes op het water. In die tijd begon Jan de Bos van de Galamadammen zeilboten aan te schaffen voor de verhuur. De foto's hierboven zijn beelden een beeld uit die tijd. Het is mooi weer en een lekker windje, de zeilvloot ligt klaar voor de liefhebbers. Pas in de 60er jaren kwam de watersport binnen het bereik van veel meer mensen. De vergrote BM-ers behoren voor een deel tot de verhuurvloot van Jan de Bos. De boot achteraan is een speciaal ontwerp. Deze heeft het tuig van een vergrote BM-er (16 kwadraat), maar de boot moest veel mensen een zitplaats kunnen bieden. Sybolt de Jong heeft toen deze boot voor De Bos ontworpen en ook gemaakt. Hij was iets hoger dan een 16 kwadraat en had smalle zijdekken en een grote kuip met langs de zijkanten banken van voor naar achteren.

Galamadammen, 17 juli 1968. Dia van Willem Dijkstra, ingestuurd door Johan Wagenaar uit Wommels.