Fanfare Nij Libben 10 jarig jubileum 1956-1957

Na 10 jaar behoorde de Koudumer fanfare tot de top van Nederland. Het jubileum werd groots gevierd met een feestvond in maart waar de nieuwe uniformen werden gepresenteerd en de drumband officieel gestalte kreeg, een nationaal muziekconcours in mei, de productie van een dorpsfilm in augustus, en de gewaagde maar zeer geslaagde uitvoering van een werk van Bizet in november. Het krantenbericht links is van 28 sept. 1956 (Friese koerier). De foto zal gemaakt zijn bij de presentatie van de nieuwe uniformen later dat jaar.

Helaas heeft Histoarysk Koudum weinig foto's van dit jubileumjaar, maar met hulp van de lezer komt daar hopelijk verandering in.

 

De Friese koerier berichtte het vaakst over Nij Libben, ook dit artikel komt uit die krant (15 maart 1957). De kleermaker had 14 uniformen klaar, der rest volgde later. De trombonist op de foto is Jabik Schaper, en de hoornist Rinke van der Veen.

Deze berichten uit de Friese koerier (links 18 febr. 1957) gaan over het concours van de ANUM, de Algemene Nederlandse Unie van Muziekverenigingen, van donderdag 30 mei tot en met zaterdag 1 juni 1657. Koudum drie dagen het muziekdorp van Friesland, korpsen uit het hele land dingen mee naar bekers medailles en lauweren, zo kopte de Friese koerier van 31 mei. Het was een drukte van belang waarvoor zelfs een extra trein reed en de veerdienst Staveren Enkhuizen een extra afvaart had.

 

Friese koerier, links 24 juli 1957, rechts 26 sept. van dat jaar. De film is een belangrijk historisch document geworden die tot op de huidige dag nog vaak bekeken wordt. Het is niet bekend om welke werken de weddenschap ging in september, en wie de uitdaging aannam.

 

In november stond er een nieuwe uitdaging op het programma en wel de uitvoering van l' Arlésienne Suite, een muziekdrama uit 1880 in woord en klank, van Alphonse Daudet en componist Georges Bizet. Het is oorspronkelijk geschreven voor symfonieorkest. Gedurfd experiment van Nij Libben te Koudum slaagde, aldus de Leeuwarder courant van 23 nov. 1957, na de eerste uitvoering in de gereformeerde kerk. Voordrachtskunstenaar Cor Breed van Amsterdam declameerde de vijf akten en sprak de verbindende teksten tussen de delen. Deze foto staat in de Friese koerier van 23 nov. 1957. Op de foto v.l.n.r.: Cor Breed en de saxofonisten Piebe de Vlugt, Hinke Visser en Henk Hoekema.