Fanfare Nij Libben 1946-1956

Verslag van de oprichtingsvergadering van Nij Libben

"Na enige voorbereidende besprekingen tussen de wederzijdse besturen, vergaderden hedenavond 7 december 1946 de leden van beide plaatselijke muziek verenigingen 'Looft den Heer' en 'Richard Hol' in de Bewaarschool alhier, met de bedoeling te komen tot oprichting van een algemene muziekvereniging. Aanwezig 22 leden.
De voor deze avond aangewezen voorzitter, de heer Uilke Hoekema, opent de vergadering en schetst het slepende bestaan van beide verenigingen in de laatste jaren, waarbij hij tot de slotsom komt dat ook hier de oorlog met z'n nasleep weer de grote afbreker is geweest. Na een korte bespreking wordt met algemene stemmen overgegaan tot oprichting van een algemene plaatselijke muziekvereniging welke 29 werkende leden telt en de naam 'Koudumer Muzykforiening Nij Libben' zal dragen.
Deze vereniging zal de bezittingen, alsmede de schulden van beide opgeheven verenigingen overnemen. Verder komt men zonder stemming overeen, dat de instrumenten van 'Richard Hol' zullen worden gebruikt, zo mogelijk aangevuld met instrumenten van 'Looft den Heer', die echter van hoge in lage stemming moeten worden omgebouwd, terwijl de overige instrumenten voor leerlingen zullen worden gereserveerd, met de bedoeling om zo mogelijk hiermede een reservecorps te vormen, dat na verloop van enige tijd als onderdeel van 'Nij Libben' bij gelegenheden zelfstandig kan optreden.

 

 

Bij de bespreking van de financiële voorziening wordt de contributie vastgesteld op 25 cent voor leden en 20 cent voor leerlingen, waar echter zal blijken, dat na overname de kasmiddelen der tot nieuw leven bestemde vereniging zeer gering zullen zijn, wordt een collecte onder de aanwezigen gehouden die ruim f. 70,-opbrengt, welk bedrag naar schatting, na collecte onder de niet aanwezigen tot plus minus f. 100,--zal oplopen. Hiermede aangevuld door de wekelijkse contributiën, zal het, zonder direct een beroep te doen op de beurs van de ingezetenen, mogelijk zijn voorlopig een begin te maken. Daar het evenwel de bedoeling is een vakman-directeur te krijgen, wat zware kosten met zich meebrengt, terwijl voorlopig geen vaste begunstigers zullen worden aangezocht, zal te zijner tijd worden getracht door middel van muzikale rondgangen met schaalcollectes de kaspositie op peil te houden.
Hierna wordt bestuursverkiezing gehouden waarbij gekozen worden de heren Popke de Vlugt, Uilke Hoekema, Gerrit Klijnstra, Hielke Roosjen en Douwe Romkes de Jong. Nu worden de instrumenten verdeeld onder de 29 gegadigden, en wordt besloten zo moglijk Woensdagavond a.s. de repetities aan te vangen onder leiding van een der leden terwijl inmiddels zo spoedig mogelijk pogingen zullen worden aangewend een directeur te bezetten. Nadat door enkele leden nog eens duidelijk naar voren wordt gebracht, dat dit de laatste kans is, om in Koudum een muziekvereniging in stand te houden, nu beide, eertijds bloeiende verenigingen niet meer konden voortbestaan, en dat alleen na aanhoudende ernstige studie nog iets bereikt kan worden, sluit de voorzitter, na dank te hebben gebracht voor de vlotte gezellige besprekingen, de vergadering".

Notulist was Otte de Jager.

Bovenstaande tekst is overgenomen uit het Nij Libben jubileum katern, ter gelegenheid van het 60 jarig bestaan in: Bulte Nijs, dorpskrant van Koudum (dec 2006).

 

Het vaandel van Richard Hol werd omgebouwd tot dat van Nij Libben. De trofeeën van Richard Hol zijn er toen af gehaald. Jaren later werden ze gered uit het afval in Claerbergen, en zo zijn de trofeeën in het bezit gekomen van Histoarysk Koudum.

Nij Libben is ontstaan door samenvoeging van de 'Christelijke muziekvereniging Looft den Heer', opgericht in 1890, en 'Fanfarecorps Richard Hol', opgericht in 1897; het 'fine' en het 'reade' korps. Anno 2016 bestaat de vereniging 70 jaar en dus langer dan de beide voorgangers. Bij aanvang was er geen dirigent, men begon te oefenen onder leiding van Uilke Hoekema, tenorsaxofonist bij Richard Hol. Een maand na de oprichting trad A. (Bram) Feenstra van IJlst officieel aan als dirigent. Feenstra was ook dirigent van 'Eendracht Maakt Macht' uit Oudega. Al in mei van 1947 deed het nieuwe korps onder leiding van Feenstra mee aan een concours in Bolsward en kwamen ze thuis met de tweede prijs van de op één na hoogste afdeling. En in augustus was er een eerste prijs in Sloten, met lof van de jury.

Het volgende jaar behaalden ze op een nationaal concours, ook in Bolsward, het hoogst aantal punten. Fraai resultaat van Nij Libben uit Koudum, kopte de krant. Het leverde een medaille op van H.M de Koningin en Koudum ontving tevens een erekruis voor het hoogst aantal punten voor zuiverheid, plus een lauwertak voor het hoogst aantal punten an de afdeling fanfare. Op 7 oktober 1948 mocht Nij Libben o.l.v. A. Feenstra een radioconcert verzorgen voor de Regionale Omroep Noord. Negen dagen later stond in de krant dat P.S. Bakker was benoemd tot directeur van muziekvereniging Nij Libben. Piebe, zoon van Sipke Bakker, was net twintig en speelde saxofoon bij Nij Libben, maar hij was al op zijn achttiende dirigent geworden van het korps van Molkwerum.

Het volgende jaar, 1949 was het jaar dat de naar Nederlands Indie uitgezonden militairen weer thuis kwamen. Voor Nij Libben betekende dat een verdere versterking van de bezetting want onder de terugkerende Indiëgangers waren slagwerker Willem Muizelaar en sopraan-saxofonist Piebe de Vlugt. Beiden talentvolle muzikanten. Vooral Piebe de Vlugt bezat uitzonderlijke kwaliteiten.

  Sybren Haitses de Jong met trombone en Uilke Hoekema met tenorsax, de een van Looft den Heer, de ander van Richard Hol, samen onderweg naar een repetitie of een optreden van Nij Libben. Foto uit de nalatenschap van Sybren en Tiete de Jong.

 

Piebe de Vlugt haalde in 1946 twee muziekexamens op één dag en ook nog eens met zeer hoge scores. ter vergelijking: Piebe Bakker en Jo Hoekstra, ook saxofonisten, haalden op dezelfde dag alleen hun A diploma met 66 resp. 73 punten (Fries dagblad 28 nov. 1946). Piebe Bakker zou niettemin een groot dirigent worden. Onder zijn leiding kwam het succes van 'Nij Libben' pas goed op gang. Op zijn eerste concours met het korps in juni 1949, het pinksterconcours te Bolsward, won Nij Libben zowel de concert- als de marswedstrijd. Op de foto marcheert Nij Libben door Bolsward. Deze foto is volgens Tseard Postma gemaakt bij het concours in 1949. Het Pijltje wijst naar trombonist Jacob (Jabik) Schaper. De muzikanten dragen geen uniform (foto ingestuurd door Anne Jan Schaper). 

De kweekvijver van Nij Libben

Deze foto's van het jeugdkorps van Nij Libben zijn genomen op Koninginnedag 1952. Ze poseren naast het gemeentehuis, voor of na hun ronde door het dorp. Staande v.l.n.r.: Eeuwke Bandstra., Jelle R. de Jong, Wietze Bakker, Jaap A. van der Veer, Anne P. Schaper, Klaas Postma, Wabe A. Schaper, Piebe Bakker, Henk Hoekema, Romke Roosjen, Kobus Finnema en Inne de Vries, Tussenrij v.l.n.r.: Anne W. Schaper, Brugt Postma, Jan Koopstra, Rinke van der Veen, Ulbe W. Postma en Pieter Lykles Hoekema. Voorste rij v.l.n.r.: Lolke Hoekema, Gosse Damstra, Klaas Hoekstra, Auke van der Sluis, Sjoerd IJpma, Pieter Schaper en Lieuwe Terpstra (foto en namen beschikbaar gesteld door Jelle Romkes de Jong).

 
 

Berichten in de Heerenveense koerier, links 20 juni 1951 en rechts 4 juni 1955. In april van dat jaar werd bekend gemaakt dat Nij Libben een optreden mocht verzorgen op de Friese dag van de Nationale Energie Manifestatie E55, te Rotterdam.

Nij Libben achter het vaandel bij een marswedstrijd in 1954 te Edam (collectie Ulfert P. Hoekema bij HK).

Bovenstaande acht foto's zijn gemaakt bij in live opname en uitzending voor de NCRV-radio in Hilversum op 18 februari 1954. Vanwege de opdooi mochten de bussen niet terug rijden en zijn de muzikanten met taxi 's naar Koudum vervoerd. De slagwerkers zijn v.l.n.r.: Klaas Hoekstra, Jelle Boonstra, Willem Muizelaar en zijn vader Harmen Muizelaar. De man in het vest achter de besbas is Sipke Bakker, vader van de dirigent. Op de foto rechtsonder de cornet en trompet-sectie met Ulfert Hoekema, Henk Hoekema en Jelle de Jong (de bovenste zes foto's uit het album van Otte de Jager, ontvangen van Jellie de Jager, de onderste twee collectie Ulfert P. Hoekema bij HK). 

Snotbongel

Neist Hindrik en Piebe wie ek broer Wytse by Nij Libben en fansels heit Sipke Bakker. Sipke blaasde op de grutste hoarn, de Bes Bas, en wie in man fan de álde stimpel. Hy hie it oer in Do as er in C bedoelde. Soan Piebe wie foar syn heit yn muzikaal opsicht like ûnferbidlik as foar de oare muzikanten. Doe't er de âlde in kear te plak sette woe oer ien as oare basloopke gie er te fier en rûn er it op: 'Wat soesto my fertelle snotbongel, ik koe al blaze doesto noch net iens skite koest', der koe er it mei dwaan. Oaren wolle dat Sipke him krekt wat fetsoenliker utdrukte, mar dizze fersy is by it neisitten geregeld ferteld.