Philipsvestiging Koudum

Landbouw was lang het hoofdmiddel van bestaan in de Zuidwesthoek. De werkgelegenheid in Koudum en omstreken liep na 1950 sterk terug. Een belangrijke oorzaak was de mechanisatie in de landbouw. De inwoners hadden het niet breed terwijl overal in het land goed geld werd verdiend met industrie. Door de bestuurders van Rijk en Provincie werd deze regio als een zorgenkind, een patiënt, zelfs bestempeld. Men besloot er wat aan te doen en zette ook in op industrie, door het invoeren van technisch onderwijs en het creëren van werkgelegenheid. Dat uiteindelijk recreatie veel belangrijker zou worden, belangrijker zelfs dan landbouw, is achteraf gezien een stuk logischer maar daarvoor was toen de tijd nog niet rijp. Aan de korte historie van het gebouw van de Philips-vestiging is de ontwikkeling goed af te lezen.

In het begin werden er wikkelwerkzaamheden uitgevoerd voor de Philishave. Dit leverde een onderdeel op dat in Drachten werd gebruikt bij de assemblage van de scheerapparaten. Het aantal mensen dat er op een gegeven moment werkte was ongeveer 80. Ze kwamen uit Koudum maar ook uit de omliggende plaatsen. Maar dit is ook alweer een hele tijd voorbij. Blijkbaar was de kleinschaligheid toch niet optimaal en de mobiliteit van de mensen werd ook steeds beter. Philips vertrok, de productie en de meeste werknemers gingen naar Sneek en later zelfs naar Drachten. 

Na Philips is de hal een tijdlang in gebruik geweest als winterberging van de familie Hoogland. Romke Kroondijk kocht en verbouwde de zaak tot pension annes tennishal 'De Jister'.In 1959 kreeg Koudum een vestiging van Philips op het eind van de nieuwe Beukenlaan. Hier een foto toen de hal gebouwd werd en al voor het grootste gedeelte klaar was. Aan de auto's kun je zien dat het al weer een tijdje geleden is. Persfoto; beschikbaar gesteld door de Ver. v. Dorpsbelangen te Koudum.Uitgave Foto Muizelaar; collectie L. Folkertsma te Joure.Collectie Jappie Hornstra.

Productiehal Philipsvestiging Koudum. Collectie Jappie Hornstra.

Productiehal Philipsvestiging Koudum. Collectie Jappie Hornstra.

Bij veel sneeuwval moest het mannelijk deel van het personeel eerst in actie om sneeuw te ruimen op de eigen weg. Het bevoorraden van de vestiging was van groot belang om de productie op gang te houden. De auto's moesten hun lading bij de hal af kunnen leveren. Op deze dag was dit extra belangrijk omdat de olietank voor de verwarming leeg was en dringend bijgevuld moest worden. Links is Pieter Boonstra, de bedrijfsleider en daarnaast staat Jappie Hornstra. Het gaat om het vrijmaken van de weg vanaf het einde van de Beukenlaan tot de bedrijfshal. Het gebouw op de achtergrond is de CLTS. Collectie Jappie Hornstra.