Beerend en Agniete Steegenga-Jaarsma

Deze foto werd beschikbaar gesteld door Agniete van Hagen-Steegenga, die er bij schreef: Dit is een foto van mijn beppe Agniete Jans Jaarsma. Zij werd geboren 15 april 1856 te Koudum en overleed 15 jan. 1920 te Koudum. Zij was getrouwd met Beerend Popkes Steegenga, eveneens uit Koudum. Helaas heb ik van hem geen foto. Beiden overleden voor ik werd geboren. Hun zoon Jan, mijn vader, had één foto van zijn mem die na zijn overlijden tot ons verdriet zoek raakte. Mijn vader overleed in 1950. In 1989 ging ik naar de bibliotheek in Amsterdam en zag daar in een vitrine een kleine tentoonstelling van Friese skûtsjes. Prachtig in detail nagemaakt. Daar mijn vader uit een schippersgeslacht afkomstig was was ik zeer geïntresseerd in die mooie miniatuurskûtsjes. Naam en telefoonnummer van de maker stonden erbij vermeld. Ik belde de mij volkomen onbekende maker op om hem te complimenteren met zijn werk. Hij waardeerde dat en nodigde mij uit om bij hem thuis naar nog meer scheepjes te komen kijken. Dat gebeurde, en we raakten in gesprek. Toen bleek dat hij dezelfde voornaam had als mijn overgrootvader en dat zijn en mijn voorouders nog aan elkaar verwant waren. Hij vertelde dat zijn moeder uit Stavoren kwam, achtentachtig was en al jaren in Amersfoort woonde. Hij nodigde mij uit om, samen met zijn vrouw, een bezoekje aan zijn moeder te brengen. Zij had mijn beppe nog gekend en ze had ook nog een foto. Op een zondag reden we erheen. Op de tafel lag al een envelop klaar en daaruit haalde ik zo'n zelfde foto van mijn beppe als die 39 jaar geleden verloren was gegaan. Het was voor mij een ontroerend moment. Een klein wonder. Achter op de foto heeft ooit mijn vaders broer geschreven: 'Dit is mijn mem'. De foto heeft bij mij een ereplaatsje. Ik ben naar haar vernoemd.

21 mei 2003, gastenboek Nostalgisch Album; Mijn voorouders stammen, zover ik kan nagaan in de archieven, van generatie op generatie uit Friesland. Van moederszijde uit Gaasterland en van vaderszijde uit Koudum. Mijn meisjesnaam is Agniete Steegenga. Maar door onnauwkeurigheid werd in de akten de naam Steegenga ook wel geschreven als Stegenga of Steigenga [Ste(e)(i)ginga]. Zo werd mijn grootvader als Steigenga, mijn vader als Steegenga en zijn broer als Stegenga ingeschreven. Mijn grootvader Beerend had vier zusters: Atje in 1872 gehuwd met Heero v.d.  Zee, Ink in 1874 gehuwd met Doede Bleeker, Sjoerdje in 1874 gehuwd met Beernt Bleeker en Joukjen in 1887 gehuwd met Petrus v.d. Veer. Mijn vader heette Jan Beerends Steegenga en was schipper evenals zijn broer Popke. Eind twintiger jaren vestigde mijn vader zich in Zaandam. Daar ben ik in 1931 geboren. Mijn vader overleed toen ik 18 jaar was. Maar de mooie verhalen uit het dorpje Koudum en de oude liedjes uit het Heitelân die hij op winteravonden bij de kachel zong, zal ik nooit vergeten. In de jaren tachtig ben ik naar Koudum gegaan om te zien waar mijn vader was geboren en was opgegroeid. Familieleden heb ik niet gevonden, daarvoor was mijn vader al te lang geleden weggegaan. Wel ontmoette ik in café Spoorzicht een vrouw, Tine Klein-Ferwerda.  Ik had geen betere kunnen treffen!! Zij vertelde mij heel veel over de mensen en de geschiedenis van Koudum. Ik heb er van genoten. Misschien zijn er nakomelingen van de mensen waarvan ik de namen hierboven noemde die dit lezen en wie weet hebben zij nog heel oude foto's.....? Wat zou ik die dan graag eens willen bekijken. Hartelijke groet van Agniete van Hagen-Steegenga, kleindochter van Berend Steigenga en Agniete Jaarsma.

Beerend Steigenga / Ste(e)ge(i)nga, geb. Koudum 20 jan. 1851, daar ovl. 14 febr. 1916, binnenschipper, zoon van Popke Berends Steigenga en Hotske Joukes Molenaar, trouwt Koudum 5 febr. 1875, Agniete Jaarsma, geb. Koudum 15 april 1856, daar ovl. 15 jan. 1920, dochter van Jan Gerbens Jaarsma en Trijntje Idzes Valk.
Hun kinderen:
1. Popke, Koudum 4 april 1880, binnenschipper, trouwt Sneek 1 okt. 1904 Sjoukje Homma van Balk.
2. Jan, Koudum 10 juli 1885, binnenschipper,

Jan Beerend Steegenga, op de foto is hij 29 jaar. Op 36 jarige leeftijd verliet hij Koudum en vestigde zich in de Zaanstreek. Hij trouwde en kreeg 3 kinderen. Maar op een kwade dag werd hij een alleenstaande vader met nog heel jonge kinderen. Hij was een fantastische vader die enorm veel plezier in zijn kinderen had. Elke avond zongen wij samen, liedjes van school, maar ook altijd de oude friese liedjes waaruit zijn nooit aflatende heimwee naar Friesland sprak. Samen maakten wij de oorlog en de hongerwinter mee. Er was geen gas, geen electra en we hadden haast geen eten en vader kreeg hongeroedeem. Maar toch, wanneer we 's avonds met dekens om ons heen tegen de kou, in het donker bij elkaar zaten, zei vader soms: "Kom jongens, laten we zingen". Dan zongen we weer de liedjes van school en de oude friese liedjes over 'It Heitelân' en It 'Aldershûs': 'Troch seeën skaat en lânnen, Fier oan 't Westerstrân', Tink ik mei sucht en trienen, Oan dy, myn Heitelân!, It wâlet troch myn herte, Mei ing'le harpgerûs ,Tink ik oan dy, myn Fryslân, En oan myn âldershûs, Hûs, leaf, leaf, âldershûs!, Tink ik oan dy, myn Fryslân ,En oan myn âldershûs. Dit zong vader met zijn mooie stem. Nog nooit was Friesland zo ver weg geweest. We waren nog heel jong toen vader overleed. Maar de liefde voor Friesland heeft hij ons meegegeven. Agniete van Hagen-Steegenga.